Систем 48

03.05.2021. 13:39
Одељ. за ком.-стамб. послове, саобраћај и инфраст.
Postovani,
Dana 15.03.2021. godine obratio sam Vam se preko Sistema 48 sa pitanjem zasto se u Leskovcu ne primenjuje zakonom propisana obaveza da se saobracajna signalizacija ispisuje cirilicnim pismom. Kao odgovor dobio sam da je istim Pravilnikom definisano da se natpisi na saobracajnoj signalizaciji ispisuju cirilicnim i latinicnim pismom, a u pojedinacnim slucajevima na stranom jeziku.Takodje ste naveli da bi se dupliranim natpisima na putokazima morala traziti bezbedna lokacija za nesmetano odvijanje saobracaja. Na kraju pise: status-RESEN
Pravilnik o saobracajnoj signalizaciji obavezuje da se nazivi mesta na putevima drugog reda i opstinskim putevima ispisuje samo cirilicnim pismom (clan 11) , tako da uklanjanje latinicnog pisma sa ova dva nivoa puta ni u kom slucaju ne zahteva dupliranje natpisa vac samo zamena latinicnog pisma sa cirilicnim sto u svakom slucaju ne utice na citljivost i preglednost u saobracaju.
Sto se tice turisticke signalizacije ona je u potpunosti sa Pravilnikom.
Podsecam Vas da je ovim pravilnikom bila obaveza svim drzavnim institucijama da najkasnije do 01.01.2020. godine primene ovaj pravilnik i uklone sve neadekvatne znakove.
U prilogu vam dostavljam nekoliko fotografija o pravilnoj i nepravilnoj primeni ovog Pravilnika i kako se u hrvatskoj potpuno izbacuje cirilicno pismo, a u Beogradu se posebnim poreskim olaksicama u natpisima radnji i firmi pa cak i stranim firmama uvodi cirilicno pismo.
Nadam se da cete ovo shvatiti kao dobronameran cin i da cete primenom Ustava i navedenog Pravilnika doprineti pored ostalog spasavanju cirilicnog pisma kao sluzbenog jezika republike Srbije na sta vas pored ostalog obavezuju i Ustav i ovaj Pavilnik.
S postovanjem Doboslav Markovic.
РЕШЕН
ПОШТОВАНИ

Остајемо у свему у претходном одговору, нове чињенице које сте изнели не утичу на игнорисање ћириличног писма као и на нашу обавезу на измену режима саобраћаја у складу са правилником. Што се тиче Ваше тврдње да је туристичка сигнализација у складу са правлником поставља се питање који возач може да се снађе по туристичкој сигнализазији која је постављена на конзолним носачима (урађена по пројектној документацији и посебног извора финансирања) , дали може упште нешто да прочита у покрету. Шта ако возач нагло прикочи да би на том путоказу уочио правац који тражи.